Allergia

Az allergia egy általunk ellenségesnek tartott anyagra adott, az immunrendszer túlzásba vitt reakciója.
Az immunrendszer jelentése: védettség, mentesség. A szervezet védekező mechanizmusa. Feladata az, hogy különbséget tudjon tenni a saját és az idegen anyagok között, abban az esetben, ha valamilyen testidegen anyaggal találkozik, azt megsemmisítse, eltávolítsa.
Az immunrendszer az allergének – ellenséges betolakodók – ellen antitestet termel a test első osztályú védelme érdekében. Ugyanis a test elsődleges szerepe mindenekfelett a túlélés.
Az immunrendszer lehet alulműködő és túlműködő.
Alulműködésről akkor beszélünk, ha nem tud bennünket megvédeni a veszélyes kórokozóktól, ezért hajlamosak leszünk a fertőzésekre.
A túlműködés pedig allergiás megbetegedések esetén mutatkozik, mert ilyenkor a szervezetünk a környezetünkben, táplálékainkban jelen lévő normális (teljesen ártalmatlan) hatásokra, anyagokra úgy reagál, mintha azok veszélyesek lennének.
(Autoimmunitás estén saját sejtjeire is így reagál a szervezet.)
Életünk során különböző intenzitású érzelmeket, külső hatásokat élünk meg, nap mint nap. Vannak köztük olyanok, amelyeket tudatosítunk magunkban, kielemezzük, értelmezzük, vagyis valahogy foglalkozunk velük. Vannak olyanok is (és ezek vannak nagyobb számmal), amelyekről még csak nem is tudunk. Ezek elraktározódnak, és évek, évtizedek telhetnek el, amire ezek a feldolgozatlan, nagyfokú, állandóan jelen lévő érzelmi megterhelések allergia formájában jelentkeznek.
Tehát: bármilyen allergiáról legyen is szó (gomba, pollen, szőr, növény….) annak oka mindig egy megterhelő érzelmi stressz!
Allergiások lehetünk:
 helyzetekre
 kapcsolatokra
 emberekre, saját magunkra!
 anyagokra
Az immunrendszer és az agresszivitás kapcsolata:
Ahogy azt az elején említettem, az allergia során egy „ellenséggel” szembeni küzdelem folyik. Olyan immunháború zajlik, melynek során folyamatosan fennmarad a test készenléti állapota. Minél erősebb az ellenség, annál erősebben fegyverkezik fel ellene az allergiás ember. Az erős fegyverkezés mögött mindig erős agresszivitás áll. Így az allergia felerősödött elhárítást és agresszivitást jelent, amit a testünkben fojtunk el. Az allergiásoknak tulajdonképpen saját agresszivitásukkal van baj, mert nem tudják felismerni, és megélni. Az agresszió a testbe menekül, és ott tombolja ki magát.
Tudjuk azt, hogy a látszatra a legszelídebb emberben is lehet rengeteg elfojtott agresszió. Akár tud róla, akár nem!
Most egy kis lélektani háttér szolgáljon itt magyarázatul: elfojtott pszichikai aspektusról akkor van szó, ha azt az ember tudatosan nem érzékeli. Ennek ellenére megélheti ugyan az elfojtott aspektusát is, de nem észleli azt. Az is előfordulhat azonban, hogy valamilyen minőséget olyan maximálisan elfojt, hogy azt többé soha sem éli meg. Tehát az agresszióját elfojthatja az agresszív ember és a szelíd ember is.
Az agresszivitáshoz a félelem érzése szorosan kapcsolódik. Ha megfigyeljük az allergént (bármilyen dolog, ami allergiát vált ki), megláthatjuk, hogy az allergiásban mi az, ami nagyfokú szorongást vált ki.
A teljesség igénye nélkül nézzünk pár példát:
 állati szőrök: cica, nyúl, ….: A becézgetést a gondoskodást, a szeretgetést társítjuk hozzá. A szerelem szimbóluma, szexuális vonatkozással
 virágpor – szénanátha: a megtermékenyítés és a termékenység szimbóluma
 kutyaszőr: agresszivitás – mennyire tudjuk magunkat megvédeni
 lószőr: ösztönösség – saját ösztönös minőségünket tagadjuk meg
 por : tisztátalanság, piszkostól, mocskostól való szorongás – nyelvünkben használatos kifejezésekben is utalunk rá: piszkos vicc, tiszta életet él, kiteregeti a szennyest
 ételek: tej – anyakapcsolat; liszt – apakapcsolat
 Nap: világosság, tudatosság, férfi energia
Az allergiás ezeket az életterületeket igyekszik kerülni és ebben a szűk és tágabb környezete egyaránt segíti. Az illető ilyenkor – természetesen nem tudatosan és nem direkt – hatalmi törekvéseit éli ki. A többiek pedig még támogatják is ebben a védekezési stratégiában. Eltávolítják a baj forrását (állatokat), nem dohányozhat senki körülötte, senki nem ehet olajos halat, mert még csak a látványától is rosszul lesz, a dinnye illatától már levegőt sem kap…
Ne feledjük, tehát, hogy allergia során mindig valami ellen küzdünk. Elpocsékoljuk a drága energiánkat, pedig mennyi minden más, értékes dologra is fordíthatnánk.
Ennek a küzdelemnek akkor van vége, ha a megtagadott életterületek megélése a megértés által teret nyer. Tudatosan szembe kell nézni a saját magunk előtt is elfedett ellenségeinkkel.
Az allergéneknek az allergiásokra sohasem anyagi, kémiai, hanem kizárólag szimbolikus hatása van, ugyanis tudat híján nem lép föl allergia!!!
Narkózisban nem létezik, pszichózisban minden allergia megszűnik. Az allergiás reakció az allergén anyagától teljesen független.
Néhány elgondolkoztató kérdés allergiával élők számára:
1. Az agressziómat miért nem bírja a tudatom elviselni? Miért kényszeríti azt a testembe?
2. Mely életterületektől szorongok annyira, hogy elkerüljem őket?
3. Milyen témaköröket érintenek az allergénjeim: megtermékenyítés, piszok, ösztön, szexualitás, agresszió….
4. Allergiámmal milyen mértékben manipulálom a környezetemet?
5. Mennyire vagyok hajlandó a befogadásra vagy beengedésre, hogyan viszonyulok a szeretet témaköréhez, akár az embertársaimat, akár saját magamat tekintve?
A kineziológia segítséget tud nyújtani azok számára, akik szeretnék megtudni valójában mi áll az allergiájuk mögött.
Szeretettel várok minden bátor, kíváncsi érdeklődőt!
Nagyon fontos azonban azt is megjegyezni, hogy nem orvosi szempontok szerint foglalkozunk az allergiával, hanem csakis és kizárólag a kiváltó érzelmi stressz oldásával dolgozunk!!!!
Nincs diagnózis, sem gyógykezelés!
(Thorwald Dethlefsen nyomán)